41e Kapittel - 2017

De Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie hebben tijdens hun 41ste Kapittelbanket opnieuw tal van personaliteiten in de schoot van de Commanderie opgenomen tijdens een serene intronisatieplechtigheid.
Met 120 waren ze samen, de vertegenwoordigers van het veilingwezen, de fruittelersorganisaties, het wetenschappelijk onderzoek, de confréries van Hasselt en Kortessem, de sociale organisaties en de politiek, allemaal mensen die Haspengouw en het fruit in hun hart dragen. Velen van hen waren in het verleden al geïntroniseerd en tijdens het 41ste kapittel zou grootmaarschalk Jos Lacroix er nog 11 introniseren. Onder meer minister van Defensie, Steven Vandeput, kreeg de hoogst mogelijke graad van eregrootmaarschalk. Erestadsbeiaardier, Noël Reynders, mag zich vanaf vandaag eremaarschalk noemen. Schepen Jurgen Reniers, journalist Rudi Festraets en fruitteler Benny Vanrijckel (BFV) gaan als grootofficier door het leven. Philip Buckinx (Orde van de Hasseltse Speculaas), Rino Dewilde (voorzitter Vakblad Fruit), Chris Jans (sitedirecteur van Belorta Borgloon), Dirk Thoelen (Confrérie van de Hasseltse Jenever, Marc Vandermeulen (Studiekring Guvelingen) en Herbert Wilmots (voorzitter van de fotowedstrijd) werden tot officier van de Keizerlijke Commanderie geridderd.
De Keizerlijke Commanderie huldigde namens het onderzoekscentrum voor de fruitteelt, PCFruit, Pierre Vrancken, gedurende jaren voorzitter van Veiling Borgloon. Hij neemt na 40 jaar afscheid uit de Raad van Bestuur van PCFruit en werd in de bloemen gezet voor zijn tomeloze inzet voor de fruitteelt en de fruittelers. Vermelden we tenslotte nog dat Huguette Hendrickx als maarschalk werd opgenomen in het Praesidium van de Keizerlijke Commanderie in de functie van secretaris.