42e Kapittelbanket

Zuhal Demir wordt eregrootmaarschalk van de Keizerlijke Commanderie
 
De Keizerlijke Commanderie van de edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie mochten vorige zaterdag meer dan honderd deelnemers verwelkomen op zijn 42ste kapittelbanket. 
Staatssecretaris Zuhal Demir was er de eregast.
Jaarlijks verzamelt de Keizerlijke Commanderie het kruim van de fruitteelt, de politiek, de militaire wereld en het socioculturele middenveld voor een kapittelbanket. Tijdens dit banket worden ook een aantal mensen opgenomen in de rangen van de Keizerlijke Commanderie.
“Als Commanderie willen we Haspengouw en het fruit van onze landbouwers promoten op alle mogelijke vlakken, niet met grote budgetten maar met bescheiden middelen. Dat doen we in een ridderlijke geest, refererend naar de Ridders van de Teutoonse orde, die in de middeleeuwen resideerden op Commanderijen van Bernissem en Ordingen. We ondernemen daartoe kleinschalige acties, wedstrijden met en over fruit, poëzie en vooral een aanwezigheidspolitiek om de kwaliteit van ons fruit, de professionaliteit van onze fruittelers en de schoonheid van Haspengouw in de verf te zetten.” Zo vatte grootmaarschalk-voorzitter Jos Lacroix het doel van de Keizerlijke Commanderie samen.
Tijdens de intronisatieplechtigheid werden de volgende personaliteiten opgenomen in de Keizerlijke Commanderie:
Zuhal Demir, staatssecretaris voor gelijke kansenbeleid en wetenschap werd eregrootmaarschalk. De burgemeesters van Borgloon, Danny Deneuker en van Glabbeek werden eremaarschalk. Schepen Johan Mas en Marc Bels, de voorzitter van de Sint-Truidense gemeenteraad en Kolonel Jan Abts van de militaire school van Saffraenberg werden grootofficier. En tenslotte werden Ralf Lampers (Orde van de Speculaas), Miet Ceustermans (Redactie vakblad Fruit), Jan Martens (Belorta), Olivier Vanderlinden (Confrérie van Hasseltse jenever), Raf Decat (voorzitter Studiekring Guvelingen) en Ludo Sterken (wegens verdiensten aan de Commanderie) opgenomen in de graad van officier.
Tevens werden twee aspirant-leden voor het Praesidium van de Keizerlijke Commanderie in de rangen van het bestuur opgenomen: Frederik Reynders uit Sint-Truiden en Herman Vanmarsenille uit Boekhout (Gingelom).
De Keizerlijke Commanderie gaat ook om de twee jaar op zoek naar een fruitdichter. De voorbije jaren heeft Sandra Maes uit Maasmechelen zich minutieus van deze taak gekweten. De fruitdichter die de volgende twee jaar Haspengouw en het fruit zal bezingen in zijn poëzie heet Geert Vanspauwen en komt uit Brustem. Tegelijkertijd met de voorstelling van de zesde fruitdichter, werd ook het vierde boek met Haspengouwse Fruitgedichten van de hand van Anja Luyten en Sandra Maes voorgesteld. “Gouden Glooiingen” bevat 48 gedichten over het fruit en Haspengouw en is rijkelijk geïllustreerd met foto’s van de eerste fotowedstrijd van de Keizerlijke Commanderie.