Wie wordt nieuwe fruitdichter?

Op zoek naar de vierde Haspengouwse fruitdichter

 

Naast het organiseren van wedstrijden voor de beste fruittob en oude fruitbereidingen, van het creëren van de beste fruitsoep en de promotie van Haspengouws appelsap, en na tien jaar fruitcartoonale, heeft de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie sinds enkele jaren het initiatief ontwikkeld om het Haspengouws fruit in de belangstelling te brengen via de poëzie, namelijk door het aanstellen van een Haspengouws Fruitdichter.

Auteur Boudewijn Knevels uit Mettekoven werd in maart 2007 benoemd tot eerste Haspengouws Fruitdichter. Dit resulteerde in talrijke optredens bij fruitaangelegenheden en het publiceren van twee gedichtenbundels Gebalde Gezondheid en Schilderachtig Haspengouw. Op de wedstrijd die in 2009 werd uitgeschreven, en waar liefst 24 deelnemers het fruit van Haspengouw verheerlijkten, werd Jan Goffa uit Brustem als tweede Haspengouws Fruitdichter verkozen. In 2012 werd Jolien Bruyinckx uit Kerkom aangesteld tot derde Haspengouws Fruitdichter. Het resultaat van hun inspiratie en poëtische creativiteit verschijnt in het voorjaar van 2014.

Aangezien om de twee jaar een nieuwe Haspengouws Fruitdichter wordt aangesteld door de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie, wordt er vanaf 1 november 2013 een nieuwe wedstrijd uitgeschreven. De inzendingen hiervoor kunnen tot 31 december 2013 ingestuurd worden.

Tijdens het Kapittelbanket van de Commanderie, in maart 2014, zal dan de machtsoverdracht van de derde naar de vierde Haspengouws Fruitdichter gebeuren. Het volledige reglement vindt u in bijlage. Kandidaten-fruitdichters kunnen het steeds aanvragen op lastra@pandora.be

De inzendingen moeten vóór 31 december 2013 toekomen op volgend adres:

Wedstrijd Haspengouws Fruitdichter,
p.a. Boudewijn Knevels
Schildstraat 24
3870 Heers

Bijlage: Reglement Haspengouws Fruitdichter - Poëziewedstrijd 2014