Winnaars "Beste Fruittob" 2014

 

Uitreiking prijzen 'Beste Fruittob 2014'

 

Al bijna 40 jaar organiseert de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie een jaarlijkse wedstrijd voor de “Beste Fruittob” en voor de “Beste Oude Fruitbereidingen”. Je zou kunnen vermoeden dat er, na bijna vier decennia, sleet op de formule zou komen, maar niets lijkt minder waar.

Ook dit jaar , voor zijn 39-ste editie, kreeg de Keizerlijke Commanderie de immense taak om uit 50-tal inzendingen de beste fruittob te vinden en uit 15-tal oude fruitbereidingen de meest complete en lekkerste te zoeken.

In een fruittob wordt het fruit laagsgewijs aangebracht in een afsluitbaar recipiënt. Elke laag wordt overgoten door jenever en afgewerkt met wat suiker of andere inlandse zoetstof en naar believen met inlandse kruiden gearomatiseerd. Op die manier kon men vroeger fruit bewaren maar maakte men ook een heerlijke, soms duivelse drank.

Bij de oude bereidingen is het de bedoeling van de Keizerlijke Commanderie om oude fruitbereidingen weer ingang te laten vinden in de moderne keuken want oma’s kookboeken bevatten nog heel wat lekkere geheimen.

De jury van de fruittobwedstrijd was dit jaar unaniem: de kwaliteit van de fruittobben stijgt jaarlijks. Al blijft het bij het proeven steeds een zaak van kleuren, geuren en smaken, maar met een twintigtal juryleden komt de Keizerlijke Commanderie toch nog tot een objectief verdict.

Naast de wedstrijden voor de beste fruittob en de beste oude fruitbereiding stimuleert de Commanderie ook de creativiteit bij de deelnemers met een klassement van de mooiste fruittobben tot gevolg.

Tenslotte is de Commanderie de sponsors ten zeerste dankbaar voor hun steun zonder dewelke een prestigieuze wedstrijd als deze geen doorgang kan vinden.

 

De uitslag:

Beste Oude Fruitbereiding 2104:

Lucienne Coenen (Lummen) won deze wedstrijd voor de derde keer

Georgette Koekelbergh (Sint-Truiden)

Lea Jacobs (Hasselt)

  De mooiste fruittob 2014

  Els Coelmont (Sint-Truiden)

  Godelieve Cleynen (Sint-Truiden)

  Alda Bierwaert (Alken)

  De beste fruittob 2014

  Hadewych Van Linden (Kuringen)

  Lieve Dekoninck (Kuringen)

  Lieve Penders (Sint-Truiden)