Winnaars "Beste Fruittob" 2015

 

Uitreiking prijzen 'Beste Fruittob 2015'

 

Al 40 jaar organiseert de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie een jaarlijkse wedstrijd voor de “Beste Fruittob” en voor de “Beste Oude Fruitbereidingen”. 

Ook dit jaar , voor zijn 40-ste editie, kreeg de Keizerlijke Commanderie de immense taak om uit 56-tal inzendingen de beste fruittob te vinden en uit 18-tal oude fruitbereidingen de meest complete en lekkerste te zoeken.

In een fruittob wordt het fruit laagsgewijs aangebracht in een afsluitbaar recipiënt. Elke laag wordt overgoten door jenever en afgewerkt met wat suiker of andere inlandse zoetstof en naar believen met inlandse kruiden gearomatiseerd. Op die manier kon men vroeger fruit bewaren maar maakte men ook een heerlijke, soms duivelse drank.

Bij de oude bereidingen is het de bedoeling van de Keizerlijke Commanderie om oude fruitbereidingen weer ingang te laten vinden in de moderne keuken want oma’s kookboeken bevatten nog heel wat lekkere geheimen.

Naast de wedstrijden voor de beste fruittob en de beste oude fruitbereiding stimuleert de Commanderie ook de creativiteit bij de deelnemers met een klassement van de mooiste fruittobben tot gevolg.

Tenslotte is de Commanderie de sponsors ten zeerste dankbaar voor hun steun zonder dewelke een prestigieuze wedstrijd als deze geen doorgang kan vinden.

De uitslag:

De beste fruittob 2015

Els Coelmont (Sint-Truiden)

Krista Vanmeer (Gingelom)

Veerle Heeren (Sint-Truiden)

Beste Oude Fruitbereiding 2015:

Marceline Grauls won deze wedstrijd met vlierbloesemsiroop

Consuelo Duarte  behaalde 2e prijs met snoepjes van kweepeer

Tom Lemoine behaalde de 3e prijs met Brustemse siroop

    De mooiste fruittob 2015

    Els Coelmont (Sint-Truiden)

    Veerle Heeren (Sint-Truiden)

    Alda Bierwaerts (Alken)