Publicaties

De neerslag van ettelijke jaren "Oude Bereidingen met Haspengouwse vruchten" vind je in onderstaande uitgave van de Keizelijke Commanderie. Wij hopen jullie hiermee te stimuleren onze rijk culinair erfgoed te laten herleven en jullie misschien te inspireren om op een creatieve wijze ons uitgebreid Haspengouws vruchtenassortiment in nieuwe gerechten te laten exellereren.

 

 

 

 

 

 

 

 

De Keizerlijke Commanderie organiseert elke twee jaar een wedstrijd voor een nieuwe Haspengouws Fruitdichter. De hieruit ontstane gedichten worden gepubliceerd in een bundel. De eerste publicatie werd "Gebalde Gezondheid", met fruitgedichten van Boudewijn Knevels. ISBN/EAN 978-90-856-3014-2 Wettelijk Depotnr. D/2007/8563/5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In het voorjaar van 2010 verscheen deel II: "Schilderachtig Haspengouw", ook van de hand van Boudewijn Knevels, geïllustreerd met  aquarellen en schilderijen, het resultaat van creatieve Haspengouwse schilders. ISBN/EAN 978-90-856-3023-4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 2014 presenteerden we de gedichten van Jan Goffa en Jolien Bruyninckx als  "Haspengouwse fruitgedichten deel III" onder de verzamelnaam "Fluisterend Stuifmeel", met illustraties van Betty Vandenrijt. Enkel van "Fluisterend Stuifmeel" zijn nog exemplaren beschikbaar. ISBN/EAN 978-90-821-8580-5 Wettelijk Depotnr. D/2014/54444/001

 

 

 

 

 

 

 

 

 
‘Gouden Glooiingen’ is de vierde uitgave in de reeks “Haspengouwse Fruitgedichten” uitgave klaar, met gedichten van Anja Luyten en Sandra Maes. “Gouden Glooiingen” is weer maar eens het bewijs van de variatie van Haspengouw en hoe dichters onze streek en haar producten zien. Soms poëtisch, soms speels maar steeds vanuit een originele invalshoek. Deze dichtbundel is hierin niet anders: Anja Luyten beschrijft vooral het fruit in de natuur, Sandra Maes durft verder te kijken en Haspengouw soms op een gewaagde manier te benaderen.
We hebben deze uitgave geïllustreerd met de mooiste foto’s van onze eerste fotowedstrijd in 2017: poëzie en beeld samen beschrijven samen de schoonheid van Haspengouw en het fruit.
 
 
 
‘Wie kijkt nu nog naar jou?’ is een ode aan Haspengouw en z’n fruit. Alle seizoenen komen erin aan bod. Een aantal van de gedichten van Geert Vanspauwen verwijzen ook naar de moeilijke coronatijd. Gelukkig kon de natuur zelf onvermomd verder ploeteren. Van prille bloesemvorming tot geoogste vruchten, … het komt allemaal aan bod in deze verzameling, waarin gekozen is voor een alfabetische rangschikking van de gedichten volgens de titels. 
Ook deze uitgave is geïllustreerd met de mooiste foto’s van de diverse edities van de fotowedstrijd “Fruitige Beelden”. Poëzie en beeld verenigd evoceren hoe prachtig Haspengouw en z’n fruit wel zijn.
 
 
In "Heerlijk Heilzaam Haspengouw à la carte" stelt de Commanderie 52 fruitrecepten voor van zowel hard als zacht fruit. Tv-kok Moke gaat vooral aan het werk met fruitsoorten waarin veel anti-oxidanten zich thuis voelen zodat je meer kans hebt om kwalen zoals beroertes,longkanker en hartfalen te verminderen. Eén recept voor elke week… dus: op uw gezondheid en smakelijk!

 

 

 

 

 

 

 

 

De Keizerlijke Commanderie richtte gedurende 10 opeenvolgende jaren een Internationale Cartoonale in met als onderwerp "Fruit". De neerslag van de 3000 beste cartoons staat in het onderstaand afgebeelde werk.