"De Beste Fruittob"
Fruit bewaren was vroeger een kunst: inkuilen voor sommige appelsoorten lukte wel, inmaken en steriliseren was ook een methode. Gelei en siroop maken waren ook middelen om het fruitoverschot weg te werken. Nu zijn de diepvriezer en de ULO-bewaring middelen om fruit van de herfst tot de volgende zomer te bewaren.
Maar de lekkerste manier was toch wel de fruittob waarbij verschillende fruitsoorten laagsgewijs gestapeld worden en telkens overgoten worden met jenever en gezoet met suiker.
Daar was wat werk aan, maar het resultaat was delicieus: een heerlijke drank maakte koude winteravonden warm.
Fruittob ingrediënten
Het is ons nu niet meer om fruit te doen, maar wel om de drank: elk jaar dingen bijna 100 Vlamingen naar de prijs van de Beste Fruittob, een wedstrijd die al zo oud is als de Commanderie. Dit jaar, 2025, voor de 50ste maal.
Fruittobben worden op zaterdag binnengebracht en door een vakjury geproefd en beoordeeld. Op zondag gebeurt de prijsuitreiking. Dat er voor zo'n fruittob enkel inlandse producten en Haspengouws fruit mogen gebruikt worden, ligt voor de hand. En dat fruitarsenaal wordt mettertijd groter: aardbeien, verschillende bessensoorten, druiven, noten, kastanjes, appelen, kersen, pruimen, peren staan je toe te experimenteren met straffe jenever van minimaal 40°, suiker van Tienen of Oreye maar vooral: FRUIT VAN HIER.
FRUITTOB ONDERRICHTINGEN
FRUITTOB REGLEMENT
FRUITTOB INSCHRIJVING
VIDEO: DE BESTE FRUITTOB IN 2013