Primeurfruit voor de Koning - 2025
De Keizerlijke Commanderie is symbolisch de Haspengouwse Oogst gaan overhandigen ter attentie van de Koning.
De Keizerlijke Commanderie der Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie werd vandaag, samen met burgemeester Vandenhove, schepen Marijn Ghys en schepen Pascal Monette, ontvangen door de gouverneur. Het Paleis zond de heer Van Tassel, economisch adviseur van Zijne Majesteit, om de Haspengouwse oogst ter attentie van de Koning in ontvangst te nemen.
Tijdens deze plechtige ontvangst gaf maarschalk Odeurs een inhoudelijke uiteenzetting over de Haspengouwse fruitteelt. Daarbij werd stilgestaan bij de klassieke rassen zoals Conférence en Jonagold, maar ook bij innovatieve nieuwkomers zoals de Sweet Sensation-peer en de Fred-peer. Daarnaast schetste hij de actuele situatie, de uitdagingen en de toekomstperspectieven van de fruitteelt in Haspengouw.
Na het ceremoniële gedeelte nam de heer Van Tassel de fruitkorf in ontvangst van jeugdambassadeur Rémy Gressens om deze over te brengen naar het Paleis, waar ze zal worden overhandigd aan de Koning.
Al 39 jaar schenkt de Keizerlijke Commanderie als eerste de nieuwe oogst van Haspengouw aan de koning, traditioneel in oktober. Door de bijzonder drukke agenda in het jubileumjaar van de Commanderie, die dit jaar haar 50-jarig bestaan viert, en door een menselijke vergetelheid van grootmaarschalk Ilsbroux, vond deze overhandiging dit jaar uitzonderlijk later plaats. De grootmaarschalk gaf hieraan een positieve en symbolische betekenis door te benadrukken dat in dit gouden jubileumjaar de Haspengouwse fruitkorf als kerstgeschenk aan de Koning wordt aangeboden. Dat is bovendien mogelijk dankzij de gezamenlijke inspanningen van velen - waaronder onderzoekscentra zoals PC Fruit in Sint-Truiden - die ervoor zorgen dat vers fruit het hele jaar door beschikbaar blijft.
Na het afsluitend gedicht van fruitdichter Marc Liebens verliepen de gesprekken met de gouverneur, de burgemeester en de schepenen in een constructieve sfeer en bieden perspectief op nieuwe, beloftevolle projecten en samenwerkingen ter ondersteuning van de Haspengouwse fruitteelt en gastronomie.