Nieuwe Haspengouws Fruitdichter

Sandra Elisa Maes aangesteld als vijfde Haspengouws Fruitdichter
Zaterdag 19 maart 2016 werd Sandra Elisa Maes door de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie aangesteld als vijfde Haspengouws Fruitdichter met het gedicht 'Gauw Gewonnen'. Dit werd gevierd op het veertigste Kapittelbanket in Salons Norfolk te Sint-Truiden waarbij afscheidnememd fruitdichter Anja Luyten haar de gouden fruittak overdroeg voor de volgende twee jaar. 
 
Gauw Gewonnen
 
Haspengouw in vogelvlucht:
Blozende hoogstambloesem
Sprookjesachtige sfeerkastelen
Viscose wijn met droesem
Lekker fris fruit absorberen
Religieuze schattenverering
Gallo-Romeinse waterbronnen
Holle wegen, rechte lanen
Elke vogel, elke gast zal het beamen:
voor bourgondisch Haspengouw 
ben je gauw gewonnen.
 
© Sandra Elisa Maes
 
Sandra Elisa Maes(°1971) werd voor haar eerste, succesvolle dichtbundel OERDRANG eind 2015 genomineerd door de Marnixring Limburg als woordkunstenares, omdat ze de Nederlandse taal meesterlijk beheerst, zowel in schrijven -als journaliste en reclamemaker- maar ook in spreken - als performer. Haar debuutbundel Oerdrang werd in een mum van tijd een van de best verkopende dichtbundels in Vlaanderen in 2014. 
 
Haar opvolger het kinderdichtbundeltje KHOUT VAN JOU werd zopas opgevraagd voor een nationale kinderpoëzieprijs. Ook de ludieke lezingen en persvoorstellingen van haar nieuwste dichtbundel Het MOEDERSCHIP, al dan niet met externe professionele performers (waaronder de dichteres zelf) en diverse bekende muzikanten op grote en kleine podia, verenigingen en in scholen zijn in de voorbije nationale gedichtenmaanden fel bezocht geweest. 
In haar gloednieuwe dichtbundel HET MOEDERSCHIP zijn de eerlijke ontboezemingen van Sandra Elisa Maes -om wijlen Thé Lau te citeren- rauw, hees en teder. Deze dichtbundel is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een parel voor ieders ziel. Want we hebben hoop nodig. Want we zijn hoop.  HET MOEDERSCHIP bevat naast schilderende gedichten en zintuiglijke verhaaltjes ook kunstwerken van kruisbestuivende kunstenaars.
Het geheim van dit succes? Sandra heeft niet alleen 25 jaar dagdagelijkse ervaring in het schrijven van allerhande teksten in opdracht; zo schreef ze ook talrijke folders en brochures over Haspengouw. Hoewel 'zogenaamd broodschrijver' heeft ze ook ervaring bij het lay-outen van boeken en de styling van foto's. Ze maakte tal van brochures en boeken als ghostwriter en besloot om die reden bewust in eigen beheer haar eigen boeken uit te geven en dit op een kwalitatieve ambachtelijke wijze. Daarbij is Sandra een postmoderne dichteres: zij stelt in haar gedichten alles in vraag, zowel de wereld die het voorwerp van haar gedichten vormt, als de vormelijke conventies van die gedichten zelf. Haar hoogsensitieve gedichten raken en inspireren door hun herkenbare associaties. Als performer weet ze de zintuigen te beroeren en laat ze haar woorden drijven op een stroom van klanken, geuren en smaken die herinneren aan ieders eigen oer-zijn.
Sandra Elisa Maes is naast gediplomeerd journaliste, reclamemaker en ghostwriter -een stiel die ze al 25 jaar dagelijks als zelfstandige beoefent- ook een gediplomeerde kok en wijnkeldermeester en ze was de laatste jaren o.a. ook werkzaam als culinaire journaliste. Sinds kort is ze ook een gediplomeerd performer. Ze geeft - samen met haar pick-up, andere voordrachtkunstenaars of gerenommeerde muzikanten - tal van lezingen of performances in scholen, bibliotheken of verenigingen. Hierbij vertelt ze over haar ervaringen in de journalistiek (tijdens haar meer dan duizend reportages interviewde ze zowel ministers als daklozen, oorlogsslachtoffers als bedrijfsleiders) die ze emotioneel of ludiek staaft met gedichten uit HET MOEDERSCHIP, KHOUT VAN JOU of OERDRANG. 
Sandra schrijft en woont met haar drie kinderen, twee katten, één hond én dertien vissen in het idyllische Belgische grensmaasdorp Vucht.