Stad en fruitsector brengen hulde aan Firmin Aerts

Zaterdag brachten de Stad Sint-Truiden, de fruitsector en de Keizerlijke Commanderie hulde aan Firmin Aerts: hij gaf in september, één maand na zijn negentigste verjaardag, te kennen zijn publieke functies binnen de Commanderie, waarvan hij de stichter is, neer te leggen.
 
Volgend jaar bestaat de Keizerlijke Commanderie 45 jaar. Nog even en ze wordt “koninklijk”, maar dat klinkt raar: de Koninklijke Keizerlijke Commanderie. Maar daar heeft de grootmaarschalk-stichter van de Commanderie niet op gewacht om zijn geesteskind over te laten aan de jongere generatie. En omdat men een figuur als Firmin Aerts niet zomaar op pensioen kan sturen, zorgden het stadsbestuur en de Keizerlijke Commanderie voor een gepaste hulde op het stadhuis. Daarvoor waren zowat alle vertegenwoordigers van de fruitsector, het wetenschappelijk onderzoek en het veilingwezen aanwezig, maar ook de bevriende confréries uit Hasselt en Kortessem.
 
Burgemeester-stichter
 
Burgemeester Veerle Heeren heette de talrijk opgekomen gasten hartelijk welkom in het stadhuis waar Firmin in 1975, het jaar van de stichting, nog burgemeester was. Ze schetste het belang van Firmin Aerts voor het fruit en voor Haspengouw. “Firmin is de man die 45 jaar geleden aan de wieg van de Keizerlijke Commanderie stond, de man die niet alleen het vaderschap mag opeisen, maar ook het moederschap, het peterschap en het meterschap. Want gedurende al die jaren heeft hij de Keizerlijke Commanderie geleid met wijze hand. Eerst als stichter-voorzitter, hij was toen 46 en burgemeester van onze stad, later als grootmaarschalk-stichter en lid van het Praesidium waar hij er vooral voor zorgde dat de tradities in ere werden gehouden zonder afbreuk te doen aan het doel van de Keizerlijke Commanderie: werken voor het goed van Haspengouw en het Fruit”, zegde Veerle Heeren.
Huidig grootmaarschalk-voorzitter Jos Lacroix belichtte de rol van Firmin Aerts binnen de Commanderie: “Hij was steeds de man die streefde naar samenwerking en consensus, die moeite had met einzelgänger en van de verjonging van de Commanderie een erezaak maakte. Want Firmin mag dan wel van op de achtergrond blijven toezien, de idealen van de Commanderie blijven onveranderd, ook na 45 jaar.”
 
Ten dienste van het fruit en de telers
 
Schepen van Landbouw, Hilde Vautmans, belichtte ook de politieke carrière van Firmin. “Van burgemeester tot volksvertegenwoordiger en senator tot staatssecretaris, Firmin legde een politiek parcours af om “u” tegen te zeggen. En dat hij daarbuiten steeds een geëngageerd sociaal man bleef met een grote bekommernis voor fruit en regio, daar kunnen we alleen maar bewonderend tegenover staan,” besloot het Europees parlementslid.
En Firmin kreeg, zoals steeds, het slotwoord. “Neen, dergelijke huldiging had ik niet verwacht, maar ik wil u wel allemaal het belang van de Commanderie schetsen. Als we vandaag bijvoorbeeld een exceptioneel goed wetenschappelijk onderzoeksinstituut hebben met het PCFruit, dat is dat één van de verdiensten van de Commanderie die er steeds naar gestreefd heeft de uitersten binnen de fruitsector samen te brengen, het gesprek te faciliteren en vooral de sector toegang verlenen tot die mensen die hen konden helpen”, besloot grootmaarschalk Firmin Aerts.