Fruitdichters

De fruitdichters van de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie zijn naar actualiteit gerangschikt:

 

Margot Delaet

Margot Delaet is geboren op 3 juli 1999 en woont in Heers.
Ze houdt van poëzie, fotografie en filosofie, en wil alle drie zoveel mogelijk samenbrengen in haar eigen werk.
Ze studeert voor ‘Master of Philosophy’ aan de KU Leuven en is gespecialiseerd in poststructuralisme, politieke theorie en kritische fenomenologie. Ze schrijft haar thesis over Foucaults en Browns neoliberalisme.
Met haar gedichten won Margot de Vredespoëzieprijs, SOET en de literaire prijs van de stad Sint-Truiden.
Ze publiceerde in Imbiza Journal, Op Ruwe Planken, Meander en Notulen van het Onzichtbare en droeg voor tijdens de Brussels Planetarium Poetry Fest, Poetry Africa, de Kotroute, Zin in Zomer en Dichters in de Prinsentuin.
Met haar fotografie behaalde ze de tweede plaats in Kunstbende en publiceerde ze in De Morgen Magazine en een zine van het Joods Museum van België. Ze stelde in groep tentoon in Destelheide en FOMU en solo in Regenbooghuis Limburg en tijdens het kunstenfestival Ithaka.

 

Geert Vanspauwen

Geert Vanspauwen werd geboren op zondag 3 juli 1966 in Genk. Hij bracht 29 jaar van z’n leven door in de mooie, Haspengouwse gemeente Beverst (Bilzen). Op z’n 29ste verjaardag verhuisde hij naar een appartement in de Stationsstraat in Hoeselt. Sinds 19 april 2002 woont hij in Brustem, samen met Elke Wemans, met wie hij op 31 juli 2004 in het huwelijksbootje stapte. Hij heeft twee dochters: Febe (°2006) en Fran (°2010).

Hij volgde Latijn-Wiskunde in het Sint-Lambertuscollege, één academiejaar Germaanse filologie in Leuven en drie jaar een opleiding tot regent (bachelor) Nederlands, geschiedenis en godsdienst in de PHL van Hasselt. Na heel wat omzwervingen (interims) in verschillende Limburgse scholen kon hij vanaf 7 oktober 1997 aan de slag in het KSO Borgloon, waar hij in januari 2000 vastbenoemd werd en waar hij leerkracht Nederlands is. De school heet nu viio Borgloon en vormt met viio Tongeren een scholengemeenschap.
 
Hij schreef z’n eerste verhaal toen hij 15 was en een kortverhaal toen hij een half jaar ouder was. De schrijfmicrobe kreeg hij terug te pakken in 1997 en 1998 (met 8 jeugdverhalen) en na iets meer dan tien jaar van stilzwijgen, zette hij zich terug aan het schrijven. Met nu al meer dan 40 verhalen in totaal. Hij bracht al eerder een filosofisch werk uit en 5 Engelstalige liedtekstenbundels voor z’n toenmalige coldwaveformatie Postdiluvian. In al z’n jeugdverhalen is een tekst van Postdiluvian terug te vinden. Z’n thema’s zijn soms actueel (en streekgebonden) (plasticvervuiling, kersenvirus, drukte om de reuzenpanda’s, vlucht MH17, crisis in Griekenland, klimaatverandering …), soms historisch (Berlijnse muur, Eucherius, Magalhaes …), maar vaak gericht op de toekomst (klimaat, invriezen van mensen, ramp met kerncentrales …) Voorts spelen de mythologie (Griekse, Romeinse, Skandinavische …), het sprookje (Doornroosje, de kleine zeemeermin, Repelsteeltje …) en albums van de belevenissen van Jommeke een rol in zijn verhalen.
 
Op het 42ste Kapittelbanket van de Keizerlijke Commanderie (maart 2018) werd hij aangesteld als 6de fruitdichter en kreeg hij de gulden appeltak overhandigd door Sandra Maes. Intussen heeft hij al veel gedichten over het fruit en over Haspengouw geschreven. Hij woont in de fruitstreek (Brustem); z’n inspiratie haalt hij uit wat hij ziet als hij naar buiten kijkt, door de velden en de plantages wandelt. Hij houdt van eindrijm, maar ook van beginrijm en alliteraties. Hij geniet ervan om verhalend te dichten. De verschillende seizoenen en weersomstandigheden nodigen hem dikwijls uit tot het schrijven van poëzie.
 
 
Sandra Maes
 
Sandra Elisa Maes(°1971) werd voor haar eerste, succesvolle dichtbundel OERDRANG eind 2015 genomineerd door de Marnixring Limburg als woordkunstenares, omdat ze de Nederlandse taal meesterlijk beheerst, zowel in schrijven - als journaliste en reclamemaker - maar ook in spreken - als performer. Haar debuutbundel Oerdrang werd in een mum van tijd een van de best verkopende dichtbundels in Vlaanderen in 2014. 
Haar opvolger het kinderdichtbundeltje KHOUT VAN JOU werd zopas opgevraagd voor een nationale kinderpoëzieprijs. Ook de ludieke lezingen en persvoorstellingen van haar nieuwste dichtbundel Het MOEDERSCHIP, al dan niet met externe professionele performers (waaronder de dichteres zelf) en diverse bekende muzikanten op grote en kleine podia, verenigingen en in scholen zijn in de voorbije nationale gedichtenmaanden fel bezocht geweest. 
In haar gloednieuwe dichtbundel HET MOEDERSCHIP zijn de eerlijke ontboezemingen van Sandra Elisa Maes - om wijlen Thé Lau te citeren - rauw, hees en teder. Deze dichtbundel is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een parel voor ieders ziel. Want we hebben hoop nodig. Want we zijn hoop.  HET MOEDERSCHIP bevat naast schilderende gedichten en zintuiglijke verhaaltjes ook kunstwerken van kruisbestuivende kunstenaars.
Het geheim van dit succes? Sandra heeft niet alleen 25 jaar dagdagelijkse ervaring in het schrijven van allerhande teksten in opdracht; zo schreef ze ook talrijke folders en brochures over Haspengouw. Hoewel 'zogenaamd broodschrijver' heeft ze ook ervaring bij het lay-outen van boeken en de styling van foto's. Ze maakte tal van brochures en boeken als ghostwriter en besloot om die reden bewust in eigen beheer haar eigen boeken uit te geven en dit op een kwalitatieve ambachtelijke wijze. Daarbij is Sandra een postmoderne dichteres: zij stelt in haar gedichten alles in vraag, zowel de wereld die het voorwerp van haar gedichten vormt, als de vormelijke conventies van die gedichten zelf. Haar hoogsensitieve gedichten raken en inspireren door hun herkenbare associaties. Als performer weet ze de zintuigen te beroeren en laat ze haar woorden drijven op een stroom van klanken, geuren en smaken die herinneren aan ieders eigen oer-zijn.
 
Sandra Elisa Maes is naast gediplomeerd journaliste, reclamemaker en ghostwriter - een stiel die ze al 25 jaar dagelijks als zelfstandige beoefent - ook een gediplomeerde kok en wijnkeldermeester en ze was de laatste jaren o.a. ook werkzaam als culinaire journaliste. Sinds kort is ze ook een gediplomeerd performer. Ze geeft - samen met haar pick-up, andere voordrachtkunstenaars of gerenommeerde muzikanten - tal van lezingen of performances in scholen, bibliotheken of verenigingen. Hierbij vertelt ze over haar ervaringen in de journalistiek (tijdens haar meer dan duizend reportages interviewde ze zowel ministers als daklozen, oorlogsslachtoffers als bedrijfsleiders) die ze emotioneel of ludiek staaft met gedichten uit HET MOEDERSCHIP, KHOUT VAN JOU of OERDRANG. 
 
Haar persoonlijke website vertelt u meer over haar werk en leven.
 

Anja Luyten

Als nieuwe fruitdichter werd mevrouw Anja Luyten uit Herk-de-Stad aangesteld. Zij won afgetekend de wedstrijd met het gedicht "Heldhaftig". Anja Luyten werd geboren in 1973 en werkt op de sociale 
dienst van het OCMW in Herk-de-Stad. Het is de eerste keer dat zij aan dergelijke wedstrijd deelnam. Anja woont in Herk-de-Stad, midden in de fruitaanplantingen en vindt daar veel elementen voor haar poëzie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jolien Bruynickx

Jolien Bruyninckx volgde Humane Wetenschappen in de Katholieke Centrumscholen (KCST) van 2003 tot 2009. Op dit ogenblik volgt ze een lerarenopleiding Nederlands-Engels aan de Provinciale Hogeschool Limburg (PHL).

In 2009 werd ze al verkozen als KCST-dichter. Het jaar nadien kreeg ze een eervolle vermelding bij Kunstbende. In 2011 behaalde ze de eerste plaats Pennenvruchten tussen PHL, Xios en UHasselt. Vorig jaar werd ze tweede eredame bij de verkiezing van Miss Fruit Belgium en Ambassadrice van de stad Sint-Truiden. Ze kreeg toen ook de persprijs. Voortaan mag ze zich Haspengouws fruitdichter noemen en zich tonen met de bloesemtak met belletjes.
 
Het gedicht ‘Stil Geluk’ van Jolien kwam als eerste  uit de bus bij de poëziewedstrijd. Jolien beschrijft hoe de fruitbomen na de winterse kou weigeren te vergaan, maar prachtige bloesems vormen als start voor een nieuw begin.
 
Uittredend fruitdichter Jan Goffa schreef voor de kersverse dichteres een welkomgedicht: Hij verwelkomt haar als 'een frisse muze'.
 
de oude dichter legt zijn veer
leeg en verpieterd naast zich neer
maar zie, een nieuwe lente wenkt
die ons een frisse muze schenkt
 

Jan Goffa

Jan Goffa werd geboren in 1957 in Aalst (Oost-Vlaanderen).  Hij liep er humaniora in het Klein-College,en schreef  al occasioneel gedichten.  Na zijn middelbaar koos hij voor een ingenieursrichting aan de Koninklijke Militaire School (KMS). Hij studeerde af in 1980 als burgerlijk bouwkundig en transport-mechanisch ingenieur.  Jan Goffa oefende verschillende bouwtechnische functies uit bij het leger tot 1989.  Daarna  stapte thij over naar de bouwwereld, eerst als werknemer, daarna als zelfstandige.  Sedert 2002 woont hij in Brustem.  Hij geeft thans ook parttime les als lector aan de Xios-hogeschool in Diepenbeek en in de School van Saffraanberg.  Gedichten schrijven was en is nog altijd zijn passie, en dus publiceerde hij reeds enkele dichtbundels. Hij werkt ook mee aan enkele tijdschriften.

Sinds 2002 schrijft hij regelmatig gedichten. Hij publiceerde intussen – naast een tiental collectieve dichtbundels - een drietal eigen bundels. Eén ervan – Haspengoud - werd begin 2009 gepubliceerd en verzamelt 60 streekgedichten die hij hoofdzakelijk voor Het Belang van Limburg schreef, nadat hij begin 2008 voor deze krant de wedstrijd won voor de titel ‘HBVL-Stadsdichter voor Sint-Truiden’ voor één jaar. Intussen verzorgt hij ook poëtische bijdragen voor een paar tijdschriften zoals De Bink (Heemkundige Kring Sint-Truiden), Filum (Kant in Vlaanderen) en uitgaven van de Erfgoedcel van Sint-Truiden. 

 
Boudewijn Knevels (* 20/07/1945 21/05/2021)
 
Boudewijn Knevels was jarenlang bedrijfsjournalist bij de Christelijke Mutualiteiten, maar is al een tijdje op brugpensioen. Heel veel Limburgers kennen hem vooral als de auteur van Van harte! en het vervolg Van harte gelukgewenst , twee boeken met meer dan vijfhonderd teksten die kunnen gebruikt worden bij gelegenheden als verjaardag, huwelijk en geboorte. 
 
Vorig jaar publiceerde hij Innige deelneming , een rouwboek met vierhonderd mijmeringen over de dood. Het werden alle drie bestsellers.
 
De bijzonder bezige Haspengouwer heeft inmiddels het manuscript klaar van zijn eerste roman, De Keltenfanaat . ,,Het is een thriller over een leraar geschiedenis, die dweept met de Kelten en in aanraking komt met het gerecht'', is alles wat hij erover kwijt wil. Tot zijn omvangrijke oeuvre behoren ook revues, jeugdmusicals, toneelstukken, cabaret en koorteksten. In een van die koorteksten, Silentium Triplum, bezingt hij de stilte van Mettekoven. 
 
Zijn persoonlijke website vertelt u meer over zijn uitgebreide levenswandel.